Tips og tricks til andejagt

Ænder er et populært bytte for mange jægere, og kræver et meget præcist sigte og reaktionsevne. Kødet er naturligvis også en stor del af gevinsten, når du får ram på nogle ænder. Ænder og gæs må jages fra 1,5 time før solopgang til 1,5 time efter solnedgang, og her spiller vejret en stor rolle! Hvis det er godt vejr, så flyver ænderne typisk højt på himlen, hvor de kredser om hinanden og samles i flok inden de lander. Hvis det derimod er dårligt vejr med regn, blæst og slud, så vil de flyver de lavt og går lander hurtigere. Så skulle man tro, at de gode vejrdage ville gøre skydningen lettere, men det er faktisk lige omvendt! Det blæsende vejr dækker for skudende, hvilket derfor ikke skræmmer andre ænder i området, hvilket gør udbyttet større. Derfor må du hoppe i dit Seeland jagttøj, væbne dig med gevær og tålmodighed i det dårlige vejr, da det nok skal bære frugt! Husk også dine Seeland gummistøvler, når du skal ud at hente ænderne i sø, bække og åer.

Hvis du skal hjælpe ænderne ind for rækkevidde af geværet, så kan du benytte dig af lokkeænder, da de kan lokke fødesøgende ænder til vandet. Lokkeænder kombineret med et andekald, som du kan blæse i, er en god kombination til at hjælpe med jagten. Derudover er det vigtigt, at du lader dit gevær med store hagl i mindst størrelse 3, dette skyldes, at ænderne er meget robuste og skudstærke. Derfor er distancen til anden og vigtig, og du skal så tæt på målet som muligt.

Gråanden er bedst at skyde i efteråret omkring september og oktober, da de her har fået mere sul på kroppen. Naturen kan dog godt være mudret og vandet i denne årstid, og da ænderne ofte skydes nær vand, så kan det gavne at have en jagthund med, som kan hente byttet for dig. Til andejagt er specielt Labrador Retriever fænomenal, da den er en god svømmer og kan dykke efter ænderne. Men husk dine Seeland gummistøvler, når du skal hjælpe hunden i land med byttet.